Velkommen Hvem er vi Problemstillinger/
Vi tilbyder
Kontakt os

Selvskadende adfærd

Hvem
Undersøgelser af elever i danske folkeskoler viser, at en del børn og unge har skadet sig selv en eller flere gange. Det er således foruroligende ofte, at selvskadende adfærd forekommer i blandt almindelige mennesker, og som oftest starter det i teenageårene.

Hvorfor gør man det
Når følelser eller tanker virker alt for overvældende og forekommer umulige at håndtere, er der nogle mennesker, som forsøger at stoppe denne psykiske smerte ved at påføre sig selv fysisk smerte. Det kan være ved at skære sig (cutting), rive sig, lave brændemærker, slå sig selv eller lignende. De føler simpelthen ikke, at de er i stand til at rumme deres følelser og tanker, og derfor bruger de disse metoder til at forsøge at fjerne det fra dem selv. Faktisk kan det føles som om, det dulmer følelserne eller virke som en form for umiddelbar lettelse eller forløsning, men fakta er, at det kun ”hjælper” i ganske kort tid. Det, at man f.eks. skærer sig, løser jo absolut ikke de problemer, man har, tværtimod skaber det yderligere problemer. Det er meget skadeligt for ens selvværd, og det er desuden destruktivt og ødelæggende for ens forhold til omgivelserne og relationerne til andre.

Behandling
Det er derfor vigtigt at få hjælp af en professionel til at stoppe den selvdestruktive adfærd og eksempelvis finde andre måder at forholde sig til de svære tanker og følelser på, og det er også vigtigt at få hjælp til at forstå, hvorfor trangen til disse ting opstår. Det er nemlig meget væsentligt at finde frem til, hvad det er, der udløser det hele, for så kan man i fællesskab med psykologen bearbejde de ting, der ligger bag og derved mindske risikoen for, at det sker igen.

Det er essentielt, at få hjælp så tidligt som muligt, for jo mere fasttømret de destruktive mønstre er, jo sværere er det at komme af med det igen, og man ved desuden, at den selvdestruktive adfærd kan være vanedannende, fordi det udløser forskellige stoffer i hjernen. Man bliver simpelthen afhængig af at påføre sig smerten, og det gør det naturligvis endnu sværere at stoppe.

Men det er muligt at stoppe ved hjælp af ambulant psykoterapeutisk behandling.

 

Blågårdsgade 16A, 1. sal
2200 Kbh N
psykologhuset@city.dk

lise@lisenielsen.dk

Medlemmer af Dansk Psykologforening
Medlemmer af Dansk Psykoterapeutforening